Kad je vreme za egzotične destinacije

Da li ste nekad maštali o dalekim toplim zemljama, kristalno čistim i plavim morima, palmama i belim peščanim obalama? Zamislite kako sedite u nekom bungalovu (ili možda raskošnom rizortu) i neutešno gledajući kako kiša lije danima proklinjete što ste dali pola bogatstva da otputujete na drugi kraj sveta.Zato je neophodno znati kada je top sezona u pojedinim delovima sveta.

Na svim popularnim tropskim destinacijama vrh sezone je oko Nove godine, bez obzira da li je vreme suvo ili kišovito, a što se ostalih perioda tokom godine tiče tu već ima razlike. Najjeftinije je kada je najkišovitije, a najskuplje kada ima najviše sunca.

cuba

Karibi

Karibi se protežu od Floride, na severu do Venecuele na jugu. Aruba, Jamajka, Dominikanska Republika, Kuba, Bahami, Barbados su samo neka od ove velike grupe tropskih ostrva u Karipskom moru, odnosno Atlanskom okeanu.Ono što bismo mogli nazvati zimom u karipskom arhipelagu na Kubi traje od novembra do aprila. Ta „zima“ je suva i s retkim padavinama, a temperature su između 15 i 30 stepeni. Zato je top sezona na ostrvu u decembru, januaru i februaru. 

Aranžman Kuba

Klima u Dominikanskoj Republici razlikuje se neznatno. Veći deo zemlje, osim severne obale, ima kišnu sezonu između maja i novembra, i tada se ne preporučuje putovanje u ovaj deo sveta iako su cene neuporedivo niže. Dominikana je najposećenija od januara do marta, a sezona uragana traje od juna do novembra.

Južni deo meksičke karipske obale, poznatiji kao Rivijera Maja, ima gotovo istu klimu. Sezona traje od decembra do marta.

maldiviMaldivi

Maldivi su samo jedna od atraktivnih destinacija Indijskog okeana. Glavna specifičnost maldivskih ostrva je da su najniža država na svetu, sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.5m. Na Maldivima kišna sezona traje od maja do novembra, ali u tom periodu ipak ima puno sunčanih sati. Vrh sezone je u februaru i martu, kada je najviše sunca.

sejseli

Sejšeli

Sejšeli su grupa ostrva takođe u Indijskom okeanu. Najveća ostrva su Mahe (na kome je i glavni grad Viktorija), Praslin i La Dingua. Na Sejšelskim ostrvima jutarnja temperature ne pada ispod 24 stepena, dok su dnevne oko 31. Vlažnost je vrlo visoka tokom cele godine – kiša često pada od novembra do marta, od aprila su padavine slabije i od juna do septembra je udarna sezona.

mauricijusMauricijus

Sa glavnim gradom Port Luisom, Mauricijus je ostrvska država smeštena u Indijskom okeanu, istočno od Afrike, kojoj i pripada. Ostrvo je poznato po svojim plažama, lagunama, koralnim grebenima i poljima šećerne trske. Na Mauricijusu nema tipičnog suvog perioda, skoro da nema dana bez kiše, samo je ona manjeg intenziteta od avgusta do novembra. Temperature su nešto niže, ali je more toplo – skoro konstantno 25 stepeni.

tajlandTajland

Tajland ili “Zemlja osmeha”. U prevodu “thai” znači sloboda. Glavni grad Bangkok je poznat po noćnom životu. Tajland se geografski može podeliti na četiri celine. Na severu zemlje, čiji je centar grad Čajeng Mai i na granici sa Mijanmarom kišna sezona traje od maja do oktobra, dok u istočnom Tajlandu, kiše često padaju od maja do septembra. Vlažnost vazduha je izuzetno visoka, ali je najpodnošljivija u decembru i januaru, kada padavina gotovo i nema. Centralna oblast Tajlanda, sa Bangkokom i njegovom okolinom ima kišnu sezonu od maja do oktobra, dok je najpodnošljivije u decembru. Južni deo čine poluostrvo i ostrva koja se prostiru do granice s Malezijom. Na većini ostrva najprijatnije je od decembra do februara, a temperatura mora ne pada ispod 28 stepeni!

Bali (1)Bali

Rajski Bali je pomalo atipičan u odnosu na većinu tropskih destinacija s obzirom na činjenicu da je top sezona na ovom indonežanskom ostrvu od jula do septembra. Jutarnja temperatura je oko 24 stepena, a dnevna 31 stepen. Izrazita kišna sezona traje od novembra do marta.

havajiHavaji

Američka država koju čine stotine ostrva, grebena i peščanih sprudova vulkanskog porekla. Tri najveća ostrva su Havaji (Veliko ostrvo), Maui i Oahu, na kome se nalazi glavni grad Honolulu. Havajska ostrva su poznata po konstantnoj temperaturi tokom cele godine. Količina padavina zavisi od ostrva do ostrva. Severoistočna strana arhipelaga ima više kišnih dana zbog uticaja vazdušnih struja, a top sezona je u januaru, februaru i junu.

boraFrancuska Polinezija

Možda ne govori mnogo, ali kada kažemo Tahiti ili Bora Bora, prva asocijacija su nizovi bungalova nad tirkiznim vodama okeana. Ova francuska prekomorska zemlja je smeštena u južnom delu Tihog okeanu, istočno od Australije. Ostrva Francuske Polinezije imaju istu klimu tokom cele godine, mada na Bora Bori pada malo više kiše nego na Tahitiju i Morei. Maksimalna temperatura u toku dana je oko 25 stepeni, a temperatura mora je otprilike ista. Kišna sezona traje od decembra do aprila, a pravo vreme za posetu je od jula do septembra.