Milano

NIŠ-MILANO(BERGAMO)

Milano je drugi po veličini grad u Italiji, glavni grad okruga Milano i regije Lombardija u severnoj Italiji. Milano se smatra „privrednim srcem“ Italije. Milano je svoju svetsku slavu stekao najpre zahvaljujući modi, zatim se razvio i kao centar automobilske industrije, a zatim i kao privredni centar severa Italije. Vremenom se zbog svog izuzetno povoljnog položaja, arhitekture, istorije i brojnih znamenitosti postao nezaobilazna tačka na turističkoj karti Evrope.

U Milanu i Bergamu zvanični jezik je italijanski, ali je engleski jezik široko rasprostranjen i svi turistički i ugostiteljski radnici, kao i većina stanovnika govore engleski. Zvanična valuta je evro, a pored gotovinskog, plaćanje je moguće izvršiti i platnim karticama.

Iz Niša do Bergama(Milana) možete stići avionom kompanije Ryanair do aerodroma u Bergamu a zatim jednim od mnogobrojnih prevoza do centra Milana.
Letovi iz Niša do Bergama i obrnuto su svakog utorka i subote. Let traje oko 1h i 50min.

Prtljag

Low-cost avio kompanija Ryanair u cenu karte obračunava i ručni kabinski prtljag. Njegova maksimalna težina je 10 kg, obim 115 cm, a dimeznije 40x20x25cm. Sve što prevazilazi ove vrednosti podrazumeva dodatne troškove.Ukoliko putujete sa malom bebom moraćete da platite dodatnu taksu, a takođe plaćate i bebin prtljag, izuzev dečijih kolica na sklapanje težine do 20 kg, koja idu gratis. Predati prtljag obuhvata 2 torbe od po 20 kg, dok je za više od toga potrebna je doplata (10 eura za svaki kilogram). Svi koji sa sobom nose muzičke instrumente, opremu za skijanje, bicikl ili drugu sportsku opremu takođe će morati da izvrše doplatu. Ryanair ne dozvoljava prevoz kućnih ljubimaca, osim ako su u pitanju psi vodiči za koje nije potrebna nikakva doplata.

Čime letite?

Rajaner je irski avio-prevoznik, jedan od evropskih lidera kada su u pitanju niskotarifni letovi. To je low-cost kompanija sa tradicijom dužom od tri decenije, koja zapošljava više od 13.000 službenika i beleži fantastične rezultate. Iz godine u godinu, broj putnika je sve veći; u 2017. godini prevezeno je više od 130 miliona putnika i obavljeno oko 600.000 letova. Prošle godine Rajaner je postao prvi prevoznik iz Evrope koji je premašio brojku od milijardu prevezenih putnika. I to nije sve – skoro 90 procenata letova obavlja se bez zakašnjenja, po predviđenoj satnici, a uz to imaju najmanji broj otkazanih letova, zbog čega Rajaner važi za najtačnijeg avio prevoznika na svetu.Rajaner svojim letovima pokriva više od 200 destinacija, pretežno u Evropi, ali i u Markou, Izraelu i Jordanu. Avioni poleću iz ukupno 87 baza.

Moćna flota

Od 1984. godine, kada je u Dablinu formiran, Rajaner je konstantno rastao. Danas kompanija ima moćnu flotu sa više od 400 letelica Boing 737-800, a već je isplanirano i njeno dalje širenje, tako da će do 2024. godine kompanija raspolagati sa 585 aviona. Najavljeno je da će se sadašnjoj floti priključiti novi avioni modela Boing 737 i Boing 737 MAX 200. Tako će se značajno podmlatiti flota u kojoj se danas nalaze avioni prosečne starosti 6 i po godina, i stvoriće se uslovi za prevoz 200 miliona putnika godišnje.

Gde sleće avion? Aerodrom Bergamo (Orio al Serio)

Bergamo je grad u Lombardiji pored Milana (oko 40 km) sa oko 120.000 stanovnika, poseduje aerodrom  Orio al Serio, koji služi provinciji Bergamo, ali  istovremeno u manjoj meri i Milanu.

Međunarodni aerodrom Orio al Serio, zvanično poznat i kao Međunarodni aerodrom Il Caravaggio, treći je najstariji međunarodni aerodrom u Italiji. Nalazi se na teritoriji opštine Orio al Serio 3,7 km jugoistočno od Bergama u Italiji. Aerodrom nosi naziv  Milan / Bergamo od strane nekoliko avio kompanija, iako ni „Milan“ ni „Bergamo“ nisu deo zvaničnog imena aerodroma. Aerodromom upravlja SACBO, kompanija koja je delimično u vlasništvu SEA (poseduje 31% udela u SACBO-u).Aerodrom je osnovan 16.jula 1970. U 2016. godini na aerodrom je opslužio 11.159.631 putnika.

Transfer od aerodroma Bergamo do centra Milana

Postoji dosta vidova prevoza do i od aerodroma koji obezbeđuju transfer do Milana. Ako tražite da rezervišete let do Bergama, ali se malo brinete da li ćete moći da pronađete put do Milana, ne brinite, dolazak iz Bergama u Milano je vrlo jednostavan!
Koji ćete prevoz izabrati zavisi od važih želja i mogućnosti.

Direktan autobuski prevoz: Jedna od najpopularnijih opcija i verovatno jedna od najjeftinijih je direktan autobuski prevoz koji organizuje Terravision prevoznik. Autobus polazi sa aerodroma i staje na centralnoj stanici u Milanu. Ova linija vozi redovno tokom celog dana, a vreme polaska se poklapa sa vremenom dolaska i odlaska leta. Cena karte u jednom pravcu iznosi 5 €.

Javni prevoz: Moguće je od aerodroma Bergamo do Milana jednostavno koristiti i javni prevoz. Jedna od najjeftinijih, najpopularnijih i najlakših metoda je korišćenje Bergamo Bus servisa, a zatim uhvatiti voz. Prvo ćete morati uhvatiti autobus Bergamo sa aerodroma i ići sa njim do glavne železničke stanice (Bergamo Stazione) u Bergamu i onda uhvatiti voz od Bergamo stanice. Autobus Bergamo staje ispred železničke stanice što čini ovo poduhvat jednostavnim.
Cena karte iznosi 2,30€ (potrebno je kupiti kartu za vožnju u trećoj zoni). Ukoliko je vaš prtljag veći od 20x40x60cm potrebno je kupiti još jednu kartu za treću zonu. Cena vozne karte iznosi 5,50€.

Rent a car, TAXI, kao i privatni transfer su još neke mogućnosti transfera koje takodje možete rezervisati online.


ŠTA POSETITI U MILANU
1.     Milanska katedrala Duomo

Milanska katedrala je prva znamenitost koju treba posetiti u Milanu. Građena je od kraja 14. do sredine 19.veka.  Katedrala u Milanu jedna je od najvećih crkvi na svetu, druga po veličini u Italiji  i druga po veličini gotička katedrala na svetu.  Na krovu katedrale nalazi se terasa , na koju se možete popeti liftom ili stepenicama(uz naknadu od 13e liftom I 9e ukoliko idete stepenicama).
Pogled je veličanstven i to ne treba propustiti. Ukoliko vam tornjevi sa zemlje izgledaju impresivno, oduševićete se kada počnete da šetate medju njima. Dok se penjete možete videti i simbol grada Malu Madonu, koja se nalazi na vrhu najvišeg tornja.

2.     Galerija Viktor Emanuel II

Pored katedrale Duomo nalazi se i galerija Viktor Emanuel, koja je takodje jedno od najposećenijih mesta u gradu. Reč je o tržnom centru koji je najstariji i možda najinteresantniji u Italiji. U ovoj galeriji sa staklenim krovom i ukrasima od gvoždja u boji zlata, nalaze se radnje najprestižnijih italijanskih I svetskih brendova, kao što su Prada, Gucci, Luis Vuitton, Versace, Armani i drugi. Na podu galerije nalazi se mozaik bika kome nedostaju genitalije. Po tradicionalnom verovanju ko se petom osloni na rupu, koja se nalazi na mestu gde bi trebali testisi bika, i okrene tri puta, pratiće ga sreća.

 3.     Milanska skala

Na trgu Skala nalazi se jedna od najpoznatijih svetskih opera, milanska Skala. Gledati operu u čuvenoj Skali je praznik za sve ljubitelje umetnosti, ali karte su veoma skupe i teško ih je nabaviti jer su obično rasprodate. Za neka manje poznata izvodjenja može se nabaviti karta i to po pristupačnoj ceni. Opersku dvoranu je moguće posetiti i u okviru posete muzeju, koji je deo same skale.

4.     Santa Maria della Grazia

Crkva Santa Maria della Grazia tj. Sveta Marija Milostiva se nalazi na UNESCO-voj listi. Ova crkva je najpoznatija po muralu Leonarda da Vinčija, Tajna večera. Ukoliko želite izbliza da vidite ovo remek delo, obezbedite karte unapred jer su karte, zbog velike posećenosti, često unapred rasprodate.

5.     Palata Sforca

Dvorac Sforza je još jedna turistička atrakcija. U njemu se nalazi nekoliko muzeja. Možete prošetati kroz dvorac i park besplatno, a ulaz u muzeje se naplaćuje.

6.     Šetnja pored kanala u Naviljiju

Gradska četvrt Naviljio poslednjih godina postala je veoma popularna. Tokom letnjih meseci možete otiči na plovidbu čamcem po kanalima, ali jos bolje je šetnja pored kanala. To je četvrt puna kafića i barova i odlikuje je buran noćni život.

ŠTA POJESTI U MILANU

Iako je italija poznata po pre svega pici i pasti, u Milanu morate probati milansku brzu hranu, pancerotu i piadinu. Piadina je sendvič sa svim mogućim italijanski proizvodima. Možete je probati u brojnim restoranima, a naša preporuka je restoran „C’era una Volta una Piada”. Restoran je predivan, a osoblje ljubazno I obrok će vas koštati oko 5-8e.

Klasičan italijanski doručak jeste jaka kafa i slatko pecivo. Naša preporuka je da posetite neku od mnogobrojni pekara u Milanu i uživate u predivnom, svežem pecivu i kapućinu.

Još jedna stvar koje ne treba da propustite jesu aperitivi. Aperitivo je veoma popularan u Milanu. Postoje veliki broj barova koji ga služe u vremenu od 19h do 21h. Kada uz piće dobijate i hranu za otvaranje apetita pre večere. Hrana se negde ne naplaćuje ali je tada piće skuplje. I za kraj sladoled kao nezaobilazna poslastica u Milanu. Na svakom koraku možete videti natpis gelateria, na vama je samo da odaberete ukus i uživate.