Diseldorf

Letovi za Dizeldorf iz Niša, obavljaju se u dva nedeljna termina. Svakog četvrtka direktan let Niš – Dizeldorf je u 20:15, dok je drugi termin nedeljom, takođe u 20:15. U suprotnom pravcu, dakle iz Dizeldorfa za Niš avioni saobraćaju takođe četvrtkom i nedeljom, oba puta sa poletanjem u 19:50. Ova satnica odnosi se kako na letnju, tako i na zimsku sezonu. Niš Dizeldorf let očekivano traje 2 sata i 30 minuta.

Zavisno do konkretnog datuma kada želite da obavite let na relaciji Niš – Dizeldorf, cena karte može biti različita. Cene koje su trenutno aktuelne možete pogledati u tabeli na vrhu ove stranice (iznad teksta koji trenutno čitate).

Niš – Dizeldorf Ryanair cena karte

Cena avionske karte Niš – Dizeldorf formira se shodno tržišnoj tražnji – veća potražnja karte za konkretan let znači i veća cena karte. Najjeftinije avio karte Niš – Dizeldorf dobićete ako kupite kartu 30 i više dana unapred. Drugim rečima, što pre budete odredili datum vašeg leta, karta će biti jeftinija. Ako je to ikako moguće, potrudite se da što ranije isplanirate vaše putovanje i odredite tačan datum leta, jer ćete uštedeti značajnu svotu od više desetina evra.

Kod kompanije Ryanair cena karte obuhvata i ručni prtljag koji možete sa sobom uneti u avion. Kabinski prtljag  ne sme da bude teži od 10 kg, i maksimalnog obima 115 cm, odnosno dimenzija 55x40x20 cm. Onlajn rezervacija avio karata Niš – Dizeldorf može se izvršiti preko našeg sajta na vrlo jednostavan način, a omogućavamo vam plaćanje VISA ili Master platnim katicama.

Važno je napomenuti da je bording karta koju dobijate prilikom online rezervacije obavezno parče papira bez koga nećete moći da se ukrcate u avion. Odštampajte je i ponesite sa sobom kada krenete na zakazani let, kako ne biste morali da se izažete nepotrebnim dodatnim troškovima (čak do 30 evra).  Takođe, dodatno se naplaćuje odabir sedišta, promena termina putovanja, izmena imena putnika.

Prtljag

Low-cost avio kompanija Ryanair u cenu karte obračunava i ručni kabinski prtljag. Njegova maksimalna težina je 10 kg, obim 115 cm, a dimeznije 55x40x20 cm. Sve što prevazilazi ove vrednosti podrazumeva dodatne troškove.

Ukoliko putujete sa malom bebom moraćete da platite dodatnu taksu, a takođe plaćate i bebin prtljag, izuzev dečijih kolica na sklapanje težine do 20 kg, koja idu gratis. Predati prtljag obuhvata 2 torbe od po 20 kg, dok je za više od toga potrebna je doplata (10 eura za svaki kilogram). Svi koji sa sobom nose muzičke instrumente, opremu za skijanje, bicikl ili drugu sportsku opremu takođe će morati da izvrše doplatu. Rajaner ne dozvoljava prevoz kućnih ljubimaca, osim ako su u pitanju psi vodiči za koje nije potrebna nikakva doplata.

Čime letite?

Rajaner je irski avio-prevoznik, jedan od evropskih lidera kada su u pitanju niskotarifni letovi. To je low-cost kompanija sa tradicijom dužom od tri decenije, koja zapošljava više od 13.000 službenika i beleži fantastične rezultate. Iz godine u godinu, broj putnika je sve veći; u 2017. godini prevezeno je više od 130 miliona putnika i obavljeno oko 600.000 letova. Prošle godine Rajaner je postao prvi prevoznik iz Evrope koji je premašio brojku od milijardu prevezenih putnika. I to nije sve – skoro 90 procenata letova obavlja se bez zakašnjenja, po predviđenoj satnici, a uz to imaju najmanji broj otkazanih letova, zbog čega Rajaner važi za najtačnijeg avio prevoznika na svetu.

Rajaner svojim letovima pokriva više od 200 destinacija, pretežno u Evropi, ali i u Markou, Izraelu i Jordanu. Avioni poleću iz ukupno 87 baza.

Moćna flota

Od 1984. godine, kada je u Dablinu formiran, Rajaner je konstantno rastao. Danas kompanija ima moćnu flotu sa više od 400 letelica Boing 737-800, a već je isplanirano i njeno dalje širenje, tako da će do 2024. godine kompanija raspolagati sa 585 aviona. Najavljeno je da će se sadašnjoj floti priključiti novi avioni modela Boing 737 i Boing 737 MAX 200. Tako će se značajno podmlatiti flota u kojoj se danas nalaze avioni prosečne starosti 6 i po godina, i stvoriće se uslovi za prevoz 200 miliona putnika godišnje.

Gde sleće avion? Aerodorom Vece (Dizeldorf)

Avioni iz Niša za Dizeldorf sleću na aerodrom Vece, koji se nalazi na području istoimenog gradića, u okrugu Klefe. Sa 1,9 miliona putnika u 2017. godini, aerodrom Vece (Weeze) jedna je od najprometnijih vazdušnih luka u nemačkoj saveznoj državi Severnoj Rajni. Smešten je 70 km severno od Dizeldorfa, u blizini auto-puta A57, svega nekoliko kilometara od holandske granice. Obzirom na takav položaj, pogodan je i za ljude koji žele da iz Niša otputuju do određenih odredišta u Holandiji. Od ukupnog broja odlazećih putnika, čak 40% čine Holanđani.

Aerodrom je osnovan 2003. godine, i to baš od strane Rajanera, kao njegova baza u Nemačkoj. To je jedan od najmlađih i jedan od prvih privatnih aerodrom u Nemačkoj. Pored Rajanera, sa ovog aerodroma saobraćaju avioni još 5 avio-kompanija. Na ukupnoj površini od 620 hektara, aerodrom Vece, osim logističkog područja obuhvata i industrijski park „Airport city“.

Kako stići od aerodroma Vece do Dizeldorfa?
Autobusom

Direktne autobuske linije do Dizeldorfa saobraćaju 6-8 puta dnevno, zavisno od dana u nedelji. Konkretno, četvrtkom i nedeljom saobraća 6 autobusa dnevno, a poslednji autobus sa aerodroma Vece za Dizeldorf polazi u 23:55. Vožnja traje 1 sat i 15 minuta. Potrebna je rezervacija unapred. Takođe, postoje i autobuske linije, odnosno šatl-autobusi koji  direktno povezuju aerodrom Vece sa Duizburgom i Esenom u Nemačkoj, kao i sa holandskim gradovima Najmegen, Venlo i Arnem (potrebna rezervacija najmanje 24 sata unapred).

Vozom

Na svakih sat vremena šatl-busevi saobraćaju do obližnjih gradova Vece (stiže se za 11 minuta) i Kevelare (20 minuta vožnje). Prethodna rezervacija za ove dve šatl-bus relacije nije potrebna.  Regionalni vozovi na liniji RE10 polaze sa železničkih stanica u ova dva gradića do Dizeldorfa na svakih 30 minuta.

Dizeldorf

Dizeldorf je glavni grad najnaseljenije nemačke Savezne države Severne Rajne.  Ima više od 600.000 stanovnika i sedmi je po veličini grad Nemačke. To je jedan od najvećih ekonomskih i poslovni centara u čitavoj Nemačkoj,  prestonica kulture i umetnosti, mode i šopinga, poznat po svojim sajmovima, eventima, karnevalima, po noćnom životu.

Šetališta uz obalu Rajne, gradska arhitektura, na desetine muzeja i više od 100 umetničkih galerija, mnoštvo barova, restorana, noćnih klubova, ekskluzivnih butika, devetodnevni julski vašar koji svake godine ugosti više od 4 miliona posetilaca, čuveni karnevali… Sve ovo i mnogo više od toga nudi Dizeldorf.

Šta videti i uraditi u Dizeldorfu?

Stari grad Altstad je mesto gde ćete osetiti pravi duh ovog kosmopolitskog grada.  Ovde možete pronaći vrhunsku zabavu zabavu u najdužem baru na svetu, kako se simbolično naziva Altstad zbog više od 260 ugostiteljskih objekata koji ovde rade i u kojima obavezno treba probati staro tamno pivo Altbeir, po kome je Dizeldorf svetski poznat. Ako ste ljubitelj kulture i istorije, ovde ćete sigurno pronaći svoj kutak. Stara zdanja prelepe arhitekture,najlepše crkve u gradu, najbolji gradski muzeji i galerije, svi ti turistički dragulji Dizeldorfa, smešteni su upravo na području starog grada. Prelepi pogledi na reku Rajnu samo upotpunjuju doživljaj.

Rajna, Dizeldorf

Rajna, Dizeldorf

A ako dođete u Dizeldorf i volite šoping, ne propustite priliku da prošetate dizeldorfskom Kraljevskom alejom. Kenigsale ili jednostavno Ko, kako stanovnici Dizeldorfa vole da nazivaju jednu od najglamuroznijih trgovačkih ulica u Evropi, u svojim mnogobrojnim buticima nudi robu najvećih i najboljih svetskih modnih brendova. Ovde se nalaze i najekskluzivniji gradski restorani i hoteli.

Za ljubitelje istorije jedno od nezaobilaznih mesta je Kaiserpfalz, ruinirani dvorac Fridriha Barbarose, smešten u jednom od najlepših delova grada u grotlu bujnog zelenila. Obiđite i Schloss Benrath, baroknu palatu iz 18. veka. Zajedno sa vrtom koji je okružuje, ovo palata predstavlja jednu od najvećih znamenitosti grada. Još jedna istorijska građevina Dizeldorfa koja zaslužuje posebnu pažnju je crkva Svetog Lamberta, prelepo gotsko zdanje iz 14. veka.

Dizeldorf Vašarište

Dizeldorf Vašarište

Ukoliko pak volite modernu ahritekturu, onda je pravo mesto za vas Medienhafen, istorijska luka Dizeldorfa danas najmoderniji deo grada sa futurističkim zgradama i mnoštvo noćnih klubova i vrhunskih restorana. Ipak, najveći arhitektonski biser Dizeldorfa je telekomunikacijski toranj Rheinturm. Popnite se do njegovog vrha, gde se na 240 m visine nalazi restoran sa pogledom na grad od koga zastaje dah.

Dizeldorf je grad u kome živi velika zajednica Japanaca, pa ako volite japansku kulturu obavezno obiđite Eko haus, mesto gde možete videti tradicionalne japanske kuće i budistički hram smešten usred predivnih japanskih vrtova.

Ako volite prirodu, u Dizeldorfu se možete nauživati, jer je to i grad parkova. Posetitie Nordpark, koga nazivaju plućima grada ili Hofgarten, najstariji gradski park kroz koji prolazi reka Dizel, koja se uliva u Rajnu. Biti u Dizeldorfu a ne prošetati obalom Rajne bila bi prava šteta. Najbolje mesto za posmatranje toka ove predivne reke je Rajnski nasip, odakle se možete otisnuti i na krstarenje rekom i posmatranje grada iz jedne sasvim drugačije perspektive.