Cirih

Swiss saobraća izmedju Niša i Ciriha
Ko Vas prevozi?

Swiss je Švajcarska nacionalna avio kompanija. Iz Ciriha, Ženeve i Lugana leti do više od 100 destinacija ka 43 zemlje širom sveta . Swiss je deo Lufthansa grupe i član star Alliance.
Prevozi približno 17 miliona putnika godišnje sa flotom koju čine 90 letelica.
Linija Niš-Cirih je jedina linija iz Niša koju su opsluživale dve avio kompanije, jer je 23. juna avio kompanija Germania Flug takođe uspostavila liniju iz Niša za Cirih. Medjutim ova avio kompanija posle skoro godinu dana odustala od svojih letova.

Čime letite?

Avio kompanija Swiss će petkom na letovima Niš-Cirih koristiti letelicu Bombardier CS100, dok će nedeljom koristiti avio Airbus A320.

Dozvoljen ručni prtljag

Ekonomska klasa:       1 x max.8 kg

Dimenzije max.            55 x 40 x 23 cm

Biznis klasa:                  2 x max.8 kg

Dimenzije max.           55 x 40 x 23 cm

Prva klasa:                    2 x max.8 kg

Dimezije max.             55 x 40 x 23 cm

Vaš ručni prtljag mora biti smešten u boksu koji se nalazi iznad sedišta ili ispod sedišta koje se nalazi ispred vas. Molimo vas da uzmete u obzir dozvoljene dimenzije i dozvoljenu težinu ručnog prtljaga.

Ručni prtljag koji je previše veliki ili previše težak biće preuzet na gejtu i biće vodjen kao čekiran odnosno prijavljen prtljag, za koje se inače plaćaju naknade. Ove naknade su prilično veće na gejtu.

Putne torbe napravljene od mekanih i savitljivih materijala sa maksimalnom dimenzijom 57 x 54 x 15 cm će takođe biti prihvaćene kao ručni prtljag

Na Evropskim linijama možete prilagoditi limit prtljaga zahtevima i potrebama. U Ekonomskoj klasi možete da birate između classic i flex tarife-koja uključuje jedan prtljag i još neke dodatne stvari.
Mala deca u svim paketima imaju pravo na sklopiva kolica dok bebe u classic i flex tarifi imaju pravo na jedan komad prtljaga maksimalne težine 23kg.

Zbir širine, dubine i visine pojedinačnog komada prtljaga ne sme da prelazi od 158cm. Svaki komad prtljaga koji je veći od ovih dimenzija ili teži od 23kg biće transpotovan kao excess baggage ili dodatni prtljag.
Ako broj besplatnih komada prtljaga bude prekoračen, svaki dodatni komad prtljaga će se naplaćivati.
Swiss inače ne prihvata pojedinačni komad prtljaga koji je teži od 32 kg.

Gde slećete?

Aerodrom u Cirihu je jedan od najvažnijih saobraćajnih čvorova u Evropi. Imao je 29.4 miliona preveženih putnika i 270.453 letova je bilo u 2017 godini i jedan je od najvećih evropskih kargo aerodroma sa prosečnim kapacitetom od 700.000 tona. Predhodno navedene činjenice ga čine idealnom kapijom ka Evropi sa efikasnim konekcijama ka 66 zemalja.

Rangiran je kao najbolji aerodrom u kategoriji 20 – 30 miliona preveženih putnika od strane svetske aerodromske nagrade Skytrax world airport award u 2017. i vodeći je evropski aerodrom 14 puta za redom.

Ciriški aerodrom na nemačkom Flughafen Zürich, IATA: ZRH, ICAO: LSZH, poznat je i kao Kloten aerodrom, najveći je međunarodni aerodrom u Švajcarskoj i glavno čvorište Swiss International Airlines. Aerodrom se nalazi 13 km severno od centralnog Ciriha u opštini Kloten, Rümlang, Oberglatt, Winkel and Opfikon, koje se sve nalaze u ciriškom kantonu.

Ciriški aerodrom nudi redovne i čarter letovi ka 196 destinacija u 62 zemlje širom sveta.

Kako stići od/do aerodroma?

Vozom

Železnička stanica ciriskog aerodroma se nalazi ispod aerodromskog zgrade centra. Stranica ima česte s-bahn usluge kad Cirihu plus direktne interregijske i međugradske usluge do drugih gradova  uključujući i Basel, Bern, Biel/Bienne, Brig, Geneva, Konstanz, Lausanne, Lucerne, Munich, Romanshorn, St. Gallen and Winterthur.

13 vozova saobraća na svakih sat vremena do Ciriške glavne gradske centralne stanice i put traje između 10 i 15 minuta. Promenom vozova u Hauptbahnhof može se stići i do drugih mesta u Švajcarskoj za par sati.

Kolima

Do aerodroma se moze stici autoputem A51 i drugim saobraćajnicama koje povezuje aerodrom. Pokraj  aerodromske zgrade postoji stajalište sa preko 14.000 mesta za parkiranje.

U aerodromskoj zgradi se nalaze rent-a-car agencije a oni koji ne žele ići gore pomenutim prevozom mogu unajmiti neke od posvećenih aerodromski taksija koji se malaze na taksi stajalištu ispred zgrade.

Background linije Niš-Cirih

Linija Niš-Cirih je prvobitno planirana kao sezonska i letovi između dva grada su trebali da se obavljaju samo do 29. oktobra. Medjutim, avio kompanija Swiss je uvela redovnu liniju Niš-Cirih, čime će nastaviti da obavlja letove između švajcarskog i srpskog grada i nakon kraja oktobra.

Planirano je da se letovi obavljaju dva puta nedeljno i tokom zimskih meseci. Avio kompanija Swiss trenutno leti petkom (sa polaskom u 14:30h) i nedeljom (sa polaskom u 15:45h) između Niša i Ciriha. Najkraće trajanje leta Niš-Cirih je 2 sata i 10 minuta dok je najjeftinija cena povratne avio karte iznosi 89 EUR.U zavisnosti od raspoloživih mesta cene karata mogu varirati.

PLAĆANJE

Avio karte mozete kupiti on-line preko našeg sajta ili putem telefona pozivom na
018 41 00 228 ili
060 41 00 227.