Smederevo - Viminacijum - Srebrno jezero

izlet, Srbija - 1 dana / noćenja

Informacije

Smeštaj: Bez smeštaja

Prevoz: Autobus

Sadržaj

Ova ponuda ne sadrži informacije o udaljenosti.

Ova ponuda ne sadrzi informacije o opremi.

Rezerviši
Opis destinacije
Iskoristite dan i obiđite dve tvrđave na Dunavu, otkrijte kako je izgledao rimski grad Viminacium, uživajte na obali Srebrnog jezera.
Datumi polazaka za 2020. godinu: 13.06, 27.06, 11.07, 25.07, 08.08, 22.08, 12.09, 26.09, 10.10, 24.10, 14.11, 28.11.

Promotivna cena:  2.550 RSD 
Redovna cena: 2.950 RSD

Cena za decu: 1.300 RSD

Doplata za polazak iz Novog Sada je 850 RSD, a minimum za polazak je 10 putnika.

Uključeno u cenu
- Prevoz turističkim autobusom prema programu
- Usluge licencirarnog vodiča
- Ulaznice za Smederevsku tvrđavu 120 RSD
- Ulaznica za vilu Obrenovića 300 RSD
- Ulaznice za Viminacijum odrasli 500 RSD, deca do 10 godina ne plaćaju ulaznicu
- Organizacija izleta

Nije uključeno u cenu
- Ručak i piće
- individualni troškovi
Klaustrofobičnim osobama se ne savetuje da posećuju sve delove Viminaciuma. Upozorenje se pre svega odnosi na grobnice sa freskama do kojih vode uski podzemni hodnici. U slučaju loših vremenskih uslova neće biti moguće poseiti mamut park i amfiteatar u Viminaciumu. Po želji većine putnika moguće je posetiti muzej u Požarevcu i galeriju Milene Pavlović Barili.
Polazak iz Novog Sada u 7.00 sa parkinga ispred hotela „Sajam“ (kod nekadašnjeg restorana „Zlatna medalja“). Polazak iz Novog Beograda u 8.30 (putnike ćemo naknadno obavestiti o tačnom mestu polaska).
Sledi putovanje ka Smederevu – srednjovekovnoj prestonici Srbije od 1428. godine do njenog pada pod otomansku vlast. Sledi obilazak tvrđave despota Đurđa, koju je narod prozvao „gradom proklete Jerine“ zbog animoziteta prema Irini Kantakuzini, despotovoj supruzi. Inače, Smederevska tvrđava spada među tri najveća utvrđenja u Evropi i šest najznačajnijih na Dunavu.
Nakon obilaska tvrđave, vozimo se do vile „Zlatni breg“, koju je knez Miloš Obrenović podigao na brdu Plavinac nedaleko od Smedereva s kog se pruža veličanstven pogled na vinograde, Dunav i banatsku ravnicu. Letnjikovac Obrenovića, poznat i pod nazivom „Kraljev vinograd“, najviše su koristili kralj Aleksandar i njegova supruga Draga Mašin, ali je u njemu često boravila i kraljica Natalija. U prizemlju vile nalaze se letnji i zimski salon s portretima Obrenovića, salonskim garniturama, nakitom, odećom i mnogim drugim predmetima članova kraljevske porodice. Na spratu su smešteni raskošni apartmani i biblioteka. Inače, posle ubistva kralja Aleksandra i njegove supruge Drage, kraljica Natalija je letnjikovac poklonila pukovniku Antoniju Oreškoviću, načelniku štaba drinske vojske.
Po završetku obilaska vile, putovanje nastavljamo prema Starom Kostolcu. Tamo ćemo posetiti arheološki park u kom se nalaze ostaci Viminacijuma, glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije. Dosadašnja otkrića potvrdila su da je Viminacijum bio vodeća rimska metropola na ovom delu dunavskog limesa (veličina tog antičkog grada može se uporediti s veličinom današnjeg Njujorka!). Posetićemo i lokalitet na kom je pronađen skelet mamuta starog "samo" pet miliona godina!


Posle obilaska Viminacijuma nastavljamo putovanje prema Srebrnom jezeru, koje su ljudi zbog izuzetne lepote nazvali "srpskim morem“.
Slobodno vreme za ručak u nekom od mnogobrojnih restorana pored jezera. Postoji mogućnost vožnje brodom po Dunavu. Slobodno vreme do 18.00 časova. Dolazak u Beograd oko 21.00, a u Novi Sad oko 22.30 časova.

MGLN

Organizator putovanja: Turistička agencija sa Licencom OTP 300/2020 . Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.