Etiopija - Istorijska tura

9 dana, Etiopija - 9 dana / 6 noćenja

Informacije

Smeštaj: Hotel

Prevoz: Avion

Sadržaj

Ova ponuda ne sadrži informacije o udaljenosti.

Ova ponuda ne sadrzi informacije o opremi.

Rezerviši
Opis destinacije
Etiopija je jedna od najinteresantnijih afričkih zemalja posmatrajući iz različitih aspekata. Još uvek nedovoljno razvijena turistička zemlja s pravom budi interesovanje sve većeg broja turista iz celog sveta. Sa svojih preko sto miliona stanovnika druga je po naseljenosti na afričkom kontinentu. Zauzima površinu od 1,1 milion km²a glavni grad joj je Adis Abeba, jedan od vodećih gradova u kome se već decenijama nalaze razne sve afričke političke institucije. Etiopiju smatraju zemljom u kojoj se pojavio prvi moderan čovek u Africi. Još interesantnije je da je Etiopija jedna od najstarijih hrišćanskih zemalja u svetu, u kojoj još postoji muslimanska vera, u mnogo manjem broju jevrejska, Bahai I procentualno minimalne tradicionalne . Etiopijsko pismo “etiopik” jedno je od najstarijih na svetu, još uvek u upotrebi. Zanimljivo je da je etiopijski kalendar sedam godina I tri meseca iza gregorijanskog. Mesta obuhvaćena ovim programom u prošlosti su bila centri razvijenih kraljevina, čiji kulturno istorijski spomenici postoje I dan danas. Baš zbog toga Etiopija je afrička zemlja u kojoj je UNESCO zaštitnik najvećeg broja spemnika.
Datum polaskaDatum povratkaCenaVrsta prevozaVrsta sobe
Utorak, 01 januar, 2019Sreda, 09 januar, 20191,690€3*STANDARD

NAPOMENA: Dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem mogu se dobiti na upit, ali ih ne preporučujemo, jer treći krevet ne odgovara standardu za odraslu osobu.

U cenu putovanja je uključeno: Avio-prevoz na navedenim relacijama, smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelima sa 4* u Adis Abebi i hotelima turističke kategorije u ostalim mestima, Bahirdar –Homeland hotel, Gondar – Goha hotel ili Taye hotel, Axum – Sabean hotel  i Lalilbela – Lal hotel. Obroci i razgledanja prema programu, transferi, troškovi organizacije i vođenja putovanja.

U cenu putovanja nije uključeno: Avio takse od 375,62  evra (koje se sastoje od sledećih nerefundabilnih:  EUR 64YQ, 205.72YR i refundabilnih taksi: EUR 4.48LG, 0.98RF, 16.72RS, 0.22RS, 38.24QX, 15.60FR, 29.66IH (avio-takse u trenutku pravljenja programa; konačan iznos avio taksa podložan je promeni do dana polaska na putovanje te se plaćaju sedsam dana pre polaska na put), dinarski deo aranžmana u iznosu od 1790 dinara koji se plaća po rezervaciji,  fakultativni izleti, napojnice za lokalne vodiče i vozače (ukoliko postoje izleti), troškovi vize 70 evra i usluge viziranja 50 evra, međunarodno putno osiguranje. 
Adis Abeba -  Caravan hotel 4* www.caravanaddis.com ili sličan
Nalazi se 4 km od aerodroma i daje beslpatan transfer do/ na aerodrom. Recepcija radi 24 sata. Sobe su opremljene plazma TV, mini barom, sefom i pisaćim stolom. Kupatila imaju bide i fen za kosu. Hotel ima bespaltni WiFi. Doručak može bit organizovan vrlo rano. U restoranu mogu da se probaju specijaliteti internacionalne kuhinje. Imaju nepušačke sobe.

Bahir Dar –Homeland hotel 3 / 4* www.homlandhotelbahirdar.com ili sličan
Nalazi se na jugu jezera Tana. Ima besplatni WiFi u sobama kao i bespaltni parking. Sobe su klimatizovane i imaju plazma TV  sa satelitskim programima. Sobe su snabdevene frižiderom i aparatom za kuvanje kafe. Kupatila su opremljena tuševima . Ima restoran u kome se služe kako jela a la kart tako i bife . recepcija radi 24 sata.

Gondar – Goha hotel 3+* www.gohahotel.com ili sličan
Smešten je na brdu sa izvanrednim pogledom na Gonder. Ima otvoreni bazen i besplatni bežični internet u javnim prostorijama. Svaka soba je opremljena u tradicionalnom stilu sa delom za sedenje. Ima telefon i pisaći sto, a kupatila imaju tuševe. U retoranu spremaju  tradicionalna etiopijska kao i evropska jela, a često ima živi program. Hotel ima prodavnicu suvenira i biznis centar, kao i prostorije za sastanke i bankete.

Gondar – Taye hotel 3* https://www.hotels.com ili sličan
Nalazi se 1 km od Meskel trga. Iz njega se pruža lep pogled na planine. Sobe, od kojih samo neke imaju terasu ili balkon, opremljene su plazma TV-om,i sve sobe imaju kupatilo. U restoranu služe doručak. Postoji frizer i prodavnica suvenira. Na raspolaganju je i hamam.

Aksum – Sabean hotel 3* (www.sabeanhotel.com) ili sličan
Ima besplatni bežični internet, privatni parking. Sobe su opremljene plazma TV- ima ,a neke imaju i deo za sedenje. U kupatilima ima papuča kao i toeletni detalji. U svakom slučaju ima jednu od najboljih lokacija u gradu.

Lalibela – Lal hotel 3* (www.lalhotelsandspa.com) ili sličan
Hotel sa spa centrom i saunom, kao i bazenom i fitnes centrom. Besplatni bežični internet je dostupan u javnim prostorijama. Postoji privatan parking. Neke sobe imaju i deo za sedenje, a takođe i balkon ili patio. Svaka soba ima plazma TV i privatno kupatilo. Otvorena je i prodavnica suvenira. Moguće je igrati bilijar i iznajmiti bicikl.

Vize: Srpskim državljanima sa biometrijskim pasošima Republke Srbije  potrebna je viza za Etiopiju i obezbeđuje se posredstvom naše agencije. Putnici iz ostalih zemalja iz regiona moraju sami da se raspitaju kod konkretnih diplomatskih predstavništava u svojim zemljama.
Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i uslovima pribavljanja viza mogu se dobiti u Odeljenju viza (telefon 011/2098-184).

Važna napomena: Potrebna vakcina protiv žute groznice kao i uzimanje pilula protiv malarije.Obratiti se Institutu za higijensku zastitu u Dr. Subotica br 5, tel 011/2684 566

Valuta:  Etiopijski BIR,  1 eur=31,86 ETB    1 usd=27,19  ETB
Klima: Etiopija (naročito deo obuhvaćen istorijskom rutom) u ovom periodu, ima  vrlo prijatnu, suvu klimu, sa prosecnim temperaturama od 15°C - 25°C. Jutarnje i večernje na višim nadmorskim visinama oko 10 °C.

• Plaćanje i doplate u zemlji u vezi sa ovim putovanjem putnici izmiruju u dinarima po prodajnom kursu Banca Intesa na dan plaćanja.
• Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane agencije je 5 dana pre puta.
• Sadržaj panoramskog razgledanja i obilazaka lokaliteta, predviđenih programom, podložan je promeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, promenom radnog vremena na lokalitetima za vreme praznika, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom i slično).
• Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni i cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih učesnika otkaže putovanje (minimalan broj putnika za realizaciju ovog aranžmana je 15 putnika).
• Konačan iznos avionskih taksi podložan je promeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati pre započinjanja putovanja.
Dan 1
BELGRADE
(01.01.2019) BEOGRAD - PARIZ Sastanak grupe na aerodromu "Nikola Tesla" kod šaltera "Kon Tiki Travel-a"u 15:10 časova. Poletanje za Pariz u 17:10 časova (let JU314). Dolazak u 19:50 časova. Nastavak putovanja za Adis Abebu u 21:45 časova (ET 705). Obrok u avionu.

Dan 2
ADDIS ABABA
(02.01.2019.) ADIS ABEBA Dolazak u 06:45 časova. Transfer do hotela. Smeštaj (po međunarodnim uzansama u sobe se ulazi između 12.00 i 14.00 časova. Posle podne poludnevno razgledanje prestonice Etiopije koja se nalazi na 2.400 m. n/v, i predstavlja treću najvišu prestonicu na svetu. Poseta Nacionalnom arheološkom muzeju , koji je jedan od najbogatijih u Africi. U njemu se nalazi, pored ostalih mnogobrojnih eksponata, skelet "Lusi", 3,6 miliona godina star. Odlazak do brda Entoto, Merkata, najveće pijace na otvorenom u Africi i dr .Večera. Noćenje.

Dan 3
ADDIS ABABA
(03.01.2019.) ADIS ABEBA – BAHIR DAR Doručak.Rano ujutru transfer ka aerodromu. Poletanje za Bahir Dar u 08:10 (let ET 186). Dolazak u 09:10 časova. Bahir Dar je grad na juznoj obali Tana jezera, sa vrlo prijatnom tropskom atmosferom. Voznja brodom po jezeru (oko 1 sat), na kome ima oko 30-tak manastira na ostrvcima. Poseta manastirima koji su gradjeni u periodu izmedju 13. i 17.veka. Odlikuju se veoma interesantnom arhitekturom i izvanrednim fresknim slikarstvom. Odlazak do Zege poluostrva na kome se nalaze Azuva Marijam manastiri. Posle kratke pauze, vožnja ( 32 km.) do fascinantnih vodopada Plavog Nila, Tis Isat , u prevodu "dim Nila". Jezero Tana je najveće jezero u Etiopiji i iz njega izvire Plavi Nil. Okolina jezera je naseljena Amara hrišćanima, čiji je jezik godinama bio nacionalni jezik Etiopije. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

Dan 4
GONDAR
(04.01.2019.) BAHIR DAR - GONDAR Doručak. Polazak autobusom za Gondar (180 km.- dva i po sata vožnje) kroz vrlo slikovite predele. Po dolasku razgledanje Gondara koje uključuje obilazak zamka, palata i crkava građenih od 1636 g. kada je grad osnovan od strane Imperatora Fasiladasa. Bio je prestonica zemlje u trajanju od 250 g. a i danas predstavlja jedan od najvećih i najimpresivnijih gradova Etiopije. Obilazak crkve Debre Birhan Selasije, koju je UNESCO svrstao u svetsku kulturnu baštinu. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

Dan 5
AKSUM
(05.01.2019.) GONDAR - AKSUM Doručak.Transfer ka aerodromu. Poletanje za Aksum u 09:50 časova (ET 122). Dolazak u 11:20 časova. Transfer do hotela. Obilazak najstarijeg u Etiopiji i najsvetijeg grada Etiopijske pravoslavne crkve. I ako danas mali, on je veoma bogat starinama, kao na primer: Park stela, crkva svete Marije, bašta za krunisanje, kapela sa Zavetnim kovčegom, Aksum muzej, ruševine palate kraljice od Sabe i dr. Večera. Noćenje.

Dan 6
LALIBELA
(06.01.2019.) AKSUM - LALIBELA Doručak. Transfer ka aerodromu Poletanje za Lalibelu u 11:50 (let ET123) . Dolazak u 12:30 časova. Transfer do hotela. Vožnja do Nakuto Leab manastira. Kada je kralj Nakuto Leab iz Zagve dinastije abdicirao 1270 g. otišao je u pećinu da se posveti pustinjačkom životu. Pećina je kasnije postala manastir. U njemu se nalazi jedna od najinteresantnijih kolekcija starih krstova, ilustrovanih rukopisa , starih ikona i drugih vrednih svetih relikvija. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

Dan 7
LALIBELA
(07.01.2019.) LALIBELA Doručak. Celodnevni boravak u ovogm veoma interesantnom mestu, nekadašnjem remek delu srednjevekovne arhitekture. Prisustvovanje poznatoj veličanstvonoj božićnoj ceremoniji. Lalibela je poznata po impresivnim crkvama isklesanim u stenama, za vreme vladavine čuvenog kralja Lalibela, vladara Etiopije iz 13.v. Svaka crkva ima svoje arhitektonske karakteristike, pa su zbog toga u svetu poznate kao "Osmo čudo sveta." Najpoznatija od svih je Bet Giorgis (Sveti Đorđe), građena u čast sveca zaštitnika Etiopije Svetog Đorđa. Večera. Noćenje.

Dan 8
ADDIS ABABA
(08.01.2019.) LALIBELA- ADIS ABEBA Doručak. Transfer ka aerodromu. Poletanje za Adis Abebu u 12:00 (ET 121). Dolazak u13:00. Odlazak u grad. Slobodno vreme za kupovinu i individualne obilaske. Večera u tradicionalnom restoranu sa folklornom muzikom i igrama. Kasno uveče transfer ka aerodromu.

Dan 9
BELGRADE
(09.01.2019.) ADIS ABEBA - PARIZ - BEOGRAD Poletanje za Pariz u 00:15 časova (let ET 704). Dolazak u 05:40 časova. Nastavak putovanja za Beograd u 10:00 časova (let JU311). Dolazak u 12:20 časova.

– gotovinski – uplata akontacije od najmanje 15% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, 60 dana pred put ukupno 35%, 45 dana pred put ukupno 50% , a ostatak najkasnije 30 dana pre polaska na put.

– Čekovima građana

– Platnim karticama: DINA, MASTER, MAESTRO, VISA

– Sve cene su izražene u eurima, a plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu poslovne banke na dan uplate

KT

Organizator putovanja: Turistička agencija sa Licencom OTP 80/2014. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.